Szőlőprések, gyümölcsprések
- -26%
- -26%
- -26%
- Elfogyott
A szőlőprés vásárlásakor érdemes tudnunk, hogy fajtától függően 10 kg szőlőből körülbelül 7-8 liter lé nyerhető. Egy kilogramm ledarált gyümölcs kb. egy liter helyet foglal a présben, ha tehát 50 kg gyümölcsünk van, azt egy 10 literes préssel kb. öt nyomással préselhetjük ki, és kb. 35-40 liternyi lét nyerhetünk.
Magyarországon a szőlő préselése terjedt el igazán, de más gyümölcsök esetben is meglepően jó gyümölcslé kihozatal (akár 60-70%) érhető el. Ugyanazt a prést a szőlőn kívül más, megfelelően előkészített, ledarált gyümölcsökhöz is használhatjuk, pl. almához, körtéhez, magtalanított meggyhez, barackfélékhez, bogyós gyümölcsökhöz.
A hatékonyság érdekében érdemes olyan gyümölcsprést használnunk, amely megfelel a felhasznált gyümölcs mennyiségének, tehát ha alkalmanként kb. 100 kg szőlőnk van, legalább egy 20 literes kosárkapacitású prést válasszunk, mivel így viszonylag rövid idő alatt a teljes lémennyiséget hatékonyan kinyerhetjük.
Ne felejtsük el, hogy a présbe kerülő gyümölcsöt előzőleg össze kell zúzni, le kell darálni. Ha ezt kézi darálóval, azaz nem gépi erővel tesszük, ne válasszunk 30-40 liter kapacitásnál nagyobb prést.
A legjobb gyümölcslé kihozatalt akkor érjük el, ha a préselést nem sietjük el. A lassú préselés több gyümölcslét eredményez. Amikor a prés karját már nehéz tovább fordítani, ne erőltessük, várjunk néhány percet, és érezni fogjuk, hogy a prést könnyebb lesz újra szorosra húzni.
Ha kézi erővel működtetett prést választunk, a prést ajánlatos a padlóhoz, vagy a padlóra fektetett fa talapzathoz csavarral rögzíteni, mert így megakadályozzuk, hogy amikor nagy erővel kell a prés karját elfordítani, a présünk is vele forduljon. A prések lábán ebből a célból lyukak találhatók. A hidraulikus vagy víznyomásos préseknél nincs szükség a lábak rögzítésére.
A gyümölcszúzalékkal, ledarált szőlővel teljesen töltsük fel a prés kosarát. A préselésekor ajánlott a szűrőzsák használata, ami megakadályozza, hogy a zúzalék a kosár bordái között átnyomódjon, tiszta, magmentes gyümölcslét, és kevesebb üledéket eredményez az erjedés során.
A hagyományos préseknél a félkör alakú fa nyomólapokat helyezzük a gyümölcszúzalékra, majd ezekre átlósan helyezzük rá a leszorító fákat, végül tegyük rá a nagy méretű fém alátétet, majd csavarjuk az orsóra a prés karjának rögzítő részét (nagy méretű anyacsavar, vagy racsnis csavarfej). Amint egyre szorosabbra húzzuk a prést, a gyümölcszúzalék térfogata csökken, a nyomólapok egyre mélyebbre kerülnek a présben. Ekkor vegyük le a fém alkatrészeket, és helyezzünk átlósan újabb leszorító fákat a már meglévőkre.
A préselés után a kosarat a benne maradt zúzalékkal együtt emeljük le a présről, és nyomjuk ki a kosárból. A préskendő egyszerűbbé teszi a zúzalék eltávolítását. A nagyobb méretű prések esetében a kosár szétnyitható, így a présben maradt zúzalék könnyen eltávolítható. Sokan alkalmaznak második préselést. Ilyenkor a száraz zúzalékot összetörik, esetleg néhány liter vízzel összekeverik, majd pár perc állás után újra kipréselik.
A prést folyóvízzel alaposan tisztítsuk le, a festetlen fém alkatrészeket, az orsót és a csavarokat étolajjal kenjük be, és így tegyük el a következő használatig. Fontos, hogy a fa alkatrészeket csak mossuk le, majd töröljük szárazra. Semmiképpen ne áztassuk a fa részeket vízben, mivel így megdagadhatnak, deformálódhatnak. Ha hosszabb ideig nem használjuk a prést a fa alkatrészeket is ajánlatos élelmiszeripari favédő anyaggal, esetleg étolajjal kezelni.
Jó termék.
Ár érték arány kiválló, könnyen össze állítható. Jó választás volt.
Egyszerű,de nagyszerű termék.Tökéletes gyümölcslé készítéséhez,könnyű a használata.