Segíthetünk? Hívj: 30/732-72-69

Foglalt?

Kérj visszahívást!

Szőlőprések, gyümölcsprések

A szőlőprés vásárlásakor érdemes tudnunk, hogy fajtától függően 10 kg szőlőből körülbelül 7-8 liter lé nyerhető. Egy kilogramm ledarált gyümölcs kb. egy liter helyet foglal a présben, ha tehát 50 kg gyümölcsünk van, azt egy 10 literes préssel kb. öt nyomással préselhetjük ki, és kb. 35-40 liternyi lét nyerhetünk.

Magyarországon a szőlő préselése terjedt el igazán, de más gyümölcsök esetben is meglepően jó gyümölcslé kihozatal (akár 60-70%) érhető el. Ugyanazt a prést a szőlőn kívül más, megfelelően előkészített, ledarált gyümölcsökhöz is használhatjuk, pl. almához, körtéhez, magtalanított meggyhez, barackfélékhez, bogyós gyümölcsökhöz.

A hatékonyság érdekében érdemes olyan gyümölcsprést használnunk, amely megfelel a felhasznált gyümölcs mennyiségének, tehát ha alkalmanként kb. 100 kg szőlőnk van, legalább egy 20 literes kosárkapacitású prést válasszunk, mivel így viszonylag rövid idő alatt a teljes lémennyiséget hatékonyan kinyerhetjük.

Ne felejtsük el, hogy a présbe kerülő gyümölcsöt előzőleg össze kell zúzni, le kell darálni. Ha ezt kézi darálóval, azaz nem gépi erővel tesszük, ne válasszunk 30-40 liter kapacitásnál nagyobb prést.

Csak érett gyümölcs alkalmas a préselésre. A préselés előtt a gyümölcsöt minden esetben meg kell mosni. A szőlőszemeket meg kell roppantani, az almaféléket össze kell zúzni, le kell darálni, hogy megfelelő lékihozatalt érjünk el. Kevés mennyiség (néhány liter) préselésekor ez a puha gyümölcsöknél akár kézzel is megtehető, a keményebb gyümölcsöket egy arra alkalmas fa eszközzel, klopfolóval is össze lehet zúzni egy edényben. Nagyobb mennyiségeknél mindenképpen használjunk szőlő- vagy gyümölcsdarálót (webáruházunkban ezeket is beszerezheti). A szőlőt, almaféléket héjastól és magvastól fel lehet dolgozni, de a csontmagvas gyümölcsöknél (barack, szilva, stb.) a magokat minden esetben el kell távolítani.
A szőlőprések, gyümölcsprések használata nagyon egyszerű. A préselés során mindig ügyeljünk a tisztaságra. A préselni kívánt szőlőt, vagy egyéb gyümölcsöt alaposan mossuk meg és daráljuk le, hogy préselhető zúzalékot kapjunk. A kipréselt gyümölcslét a prés kifolyónyílása alá helyezett tiszta, műanyagból készült, vagy egyéb élelmiszer-biztonsági szempontból megfelelő edénybe fogjuk fel.

A legjobb gyümölcslé kihozatalt akkor érjük el, ha a préselést nem sietjük el. A lassú préselés több gyümölcslét eredményez. Amikor a prés karját már nehéz tovább fordítani, ne erőltessük, várjunk néhány percet, és érezni fogjuk, hogy a prést könnyebb lesz újra szorosra húzni.

Ha kézi erővel működtetett prést választunk, a prést ajánlatos a padlóhoz, vagy a padlóra fektetett fa talapzathoz csavarral rögzíteni, mert így megakadályozzuk, hogy amikor nagy erővel kell a prés karját elfordítani, a présünk is vele forduljon. A prések lábán ebből a célból lyukak találhatók. A hidraulikus vagy víznyomásos préseknél nincs szükség a lábak rögzítésére.

A gyümölcszúzalékkal, ledarált szőlővel teljesen töltsük fel a prés kosarát. A préselésekor ajánlott a szűrőzsák használata, ami megakadályozza, hogy a zúzalék a kosár bordái között átnyomódjon, tiszta, magmentes gyümölcslét, és kevesebb üledéket eredményez az erjedés során.

A hagyományos préseknél a félkör alakú fa nyomólapokat helyezzük a gyümölcszúzalékra, majd ezekre átlósan helyezzük rá a leszorító fákat, végül tegyük rá a nagy méretű fém alátétet, majd csavarjuk az orsóra a prés karjának rögzítő részét (nagy méretű anyacsavar, vagy racsnis csavarfej). Amint egyre szorosabbra húzzuk a prést, a gyümölcszúzalék térfogata csökken, a nyomólapok egyre mélyebbre kerülnek a présben. Ekkor vegyük le a fém alkatrészeket, és helyezzünk átlósan újabb leszorító fákat a már meglévőkre.

A préselés után a kosarat a benne maradt zúzalékkal együtt emeljük le a présről, és nyomjuk ki a kosárból. A préskendő egyszerűbbé teszi a zúzalék eltávolítását. A nagyobb méretű prések esetében a kosár szétnyitható, így a présben maradt zúzalék könnyen eltávolítható. Sokan alkalmaznak második préselést. Ilyenkor a száraz zúzalékot összetörik, esetleg néhány liter vízzel összekeverik, majd pár perc állás után újra kipréselik.

A prést folyóvízzel alaposan tisztítsuk le, a festetlen fém alkatrészeket, az orsót és a csavarokat étolajjal kenjük be, és így tegyük el a következő használatig. Fontos, hogy a fa alkatrészeket csak mossuk le, majd töröljük szárazra. Semmiképpen ne áztassuk a fa részeket vízben, mivel így megdagadhatnak, deformálódhatnak. Ha hosszabb ideig nem használjuk a prést a fa alkatrészeket is ajánlatos élelmiszeripari favédő anyaggal, esetleg étolajjal kezelni.
11 hónap ago
Anonim
(verified owner)

Nagyon megéri, a tavalyi termésünkből készült szőlőlé hónapokig tartott. Jó minőségű, erős, kényelmesen használható prést sikerült vásárolnunk.

1 év ago
Némethné Fábos Adrien
(verified owner)

Rendeltetésszerűen és jól működik. Ha kevesebb a gyümölcs, több tömőfára van szükség mint amennyi van hozzá. A szűrőzsák nagyon jól használható. Könnyebb lenne a szétszedése, ha a kosár rész két félből állna, mint a nagyobbaknál. Nem bántam meg a vásárlást.

3 év ago
Anonim
(verified owner)

Ribizlihez vettük, arra nagyon jó volt. Lehetne egy kicsit hosszabb a hajtókar.

Gyors kiszállítás futárral

Házhozszállítás, vagy GLS pont

30 napos visszavételi garancia

30 napra kiterkejsztett védelem

Akár 3 év termékgarancia

A feltételek termékenként változnak

100%-ban biztonságos fizetés

Biztonságos bankkártya elfogadás

© Vincentrade Kft. 2012-2020
Szőlőprések, gyümölcsprések szakáruháza