Segíthetünk? Hívj: 30/732-72-69

Foglalt?

Kérj visszahívást!

Gyümölcslevek készítése házilag

Ha van otthon gyümölcsprésünk, kiváló zamatos házilag készült gyümölcsleveket nyerhetünk, amit akár egész éveben fogyaszthat a család. A gyümölcslevek elkészítése igen egyszerű.

Alapvető szabály az, hogy csak olyan almából, körtéből, szőlőből készítsünk gyümölcslevet, amelyet egyébként is elfogyasztanánk. Tehát ne használjunk éretlen, vagy sérült gyümölcsöt. A lehullott gyümölcsöt is használhatjuk, amennyiben az egészséges, nem indult rothadásnak. Használhatunk több fajta almát / körtét is, hogy még zamatosabb, teltebb ízt kapjunk. Bármilyen fajtát is használunk, az biztos, hogy a frissen, otthon préselt almalé, körtelé sokkal finomabb lesz, mint a bolti!

Előkészítés

Préselés előtt a gyümölcsöt alaposan mossuk meg, és daráljuk le, hogy préselhető zúzalékot kapjunk. A magokat nem kell eltávolítani. A préseléshez akkor a legjobb a gyümölcszúzalék, ha nem pépes állagú, hanem inkább apró, legalább borsószem nagyságú gyümölcsdarabkákból áll. A webáruházunkban kapható gyümölcsdarálók kiválóak erre a célra.

Préselés

Ha a préselésnél esetleg nem használtunk szűrőzsákot, a gyümölcslevet mindenképp szűrjük át, hogy ne maradjanak benne gyümölcsdarabok, esetleg héj, vagy mag. Ehhez használhatunk teaszűrőt, vagy más alkalmas konyhai szűrőt.

Rögtön a préselés után ajánlatos (nem kötelező) C-vitaminként is ismert aszkorbin savat tenni a gyümölcslébe, amely megakadályozza az oxidációs barnulást, és szép tiszta, hosszú ideig friss gyümölcslevet eredményez. 10 liter gyümölcsléhez elég 1 kávéskanálnyi (kb. 2 gramm) aszkorbinsav.

A friss gyümölcslé hűtőszekrényben 2-3 napig áll el, mielőtt erjedésnek indul. Ha hosszabb ideig szeretnénk évezni anélkül, hogy tartósítószereket használnánk, fagyaszthatjuk, vagy pasztörizálhatjuk.

Tartósítás tartósítószerek nélkül

Fagyasztáshoz kiváló módszer, hogy egy üres gyümölcsleves doboz tetejét levágjuk, és egy nagyobb méretű nylon fagyasztó tasakot teszünk bele. Ebbe töltjük be a gyümölcslevünket, és állítva behelyezzük a fagyasztóládába. Miután megfagyott, a tasakot kivesszük a dobozból, lezárjuk. Így kis téglává fagyott gyümölcslé kockákat kapunk, amelyeket aztán nagyon egyszerűen és helytakarékosan, egymásra halmozva tárolhatunk a fagyasztóban. A megfagyott zamatos gyümölcslé hónapokat bír a fagyasztóban anélkül, hogy felolvasztva érezhetően romlana a minősége.

A gyümölcslevet pasztörizálhatjuk (hőkezelhetjük) is. A hőkezeléssel tartósított gyümölcslé a tárolástól függően akár 2 évig is eláll. A pasztörizálás hatására elpusztulnak azok az organizmusok, amelyek a gyümölcslé megromlásáért felelősek, így hosszú ideig megőrzi a frissen préselt zamatokat. Az eljáráshoz javasoljuk a kereskedelemben kapható elektromos befőzőedényeket, amelyeken beállítható a hőmérséklet és a hőkezelés hossza. A készülékek használati utasítását mindenképpen tartsuk be, mert a rosszul hőkezelt gyümölcslé erjedésnek indulhat, és a keletkező nyomás miatt a tárolóedény szétpattanhat.

Pasztörizálás előtt a tárolóedényeinket (lehetnek akár befőttes üvegek, vagy műanyag palackok) alaposan mossuk el, töltsük fel a gyümölcslével, lazán zárjuk le a kupakkal majd helyezzük a befőző edénybe. A készülék utasítása szerint töltsük fel vízzel, majd állítsuk a hőmérsékletet 75 Celsius fokra. Az időzítőt állítsuk 20 percre. Ügyeljünk arra, hogy a 20 perces időtartam akkor indul, amikor a főzőedényben lévő víz eléri a 75 fokot. Miután letelik az idő, az üvegeket erősen le kell zárni, majd hagyni lehűlni.

Gyors kiszállítás futárral

Házhozszállítás, vagy GLS pont

30 napos visszavételi garancia

30 napra kiterkejsztett védelem

Akár 3 év termékgarancia

A feltételek termékenként változnak

100%-ban biztonságos fizetés

Biztonságos bankkártya elfogadás

© Vincentrade Kft. 2012-2020
Szőlőprések, gyümölcsprések szakáruháza